Ohlédnutí za církevním summitem o ochraně dětí

Podle prorockého projevu papeže Františka na závěr čtyřdenního setkání katolických biskupů věnovanému ochraně dětí před sexuální perverzí dospělých spatřuje církev v tomto celosvětovém a celospolečenském fenoménu „ruku zla, která nešetří ani nevinnost maličkých.“

Více se dozvíte z dnešního vysílání Rádia Vatikán.  


K průběhu vatikánského setkání se před novináři vyjádřil také český zástupce, kardinál Dominik Duka OP (rozhovor). 


Hodnotný je v tomto kontextu také týden starý publicistický komentář Milana Glasera, který pro vás přebíráme od české redakce vatikánského rozhlasu.

Do Vatikánu se tento týden sjedou předsedové biskupských konferencí celého světa. Jejich svolání Petrovým nástupcem ke společnému jednání nemá v dějinách církve obdoby. Obyčejné není ani téma tohoto setkání. Samotné jeho vyslovení vzbuzuje ty nejhlubší a nejprudší lidské emoce. Jde o děti. Stud je zajisté příčinou, že dokonce oficiální formulace tématu zmíněného setkání, totiž „ochrana nezletilých“, neuvádí, před čím mají být chráněni. Jde totiž o ochranu před sexuální perverzí dospělých.

Choulostivost tématu je příčinou rozjitřenosti, která se dotýká všech lidí bez ohledu na jejich náboženskou příslušnost. Pohlavní zneužití dítěte dospělou osobou je zločin tak odporný, že se jeho odsouzení pachatelé stávají mezi vězni terčem šikany a brutálního ponižování. Dopustí-li se jej katolický kněz, právem to vzbuzuje maximální pobouření, a takový hněv se nutně jeví jako spravedlivý. Není žádnou novinkou, že tento delikt není slučitelný se setrváváním v duchovenském stavu, a z hlediska věrouky a morálního učení církve je všechno zcela jasně dáno, definováno a kodifikováno. Pokud je dnes něco problémem, pak to rozhodně není postoj církve jakožto instituce, byť nelze vyloučit případy liknavého postupu některých příslušníků hierarchie při prověřování důvodnosti obvinění nějakého kněze z tohoto deliktu. Existuje totiž celá řada právních postupů jak v církvi, tak ve státních orgánech činných v trestním řízení. Nic převratně nového zde vymyslet nelze.

Problémem je dnes spíše samotný pojem perverze, jehož ředění, ba zrušení v souvislosti s pohlavním stykem dospělých s dětmi, hrozí podobně, jako se to stalo s homosexualitou v 70. letech minulého století v tzv. Diagnostickém a statistickém manuálu mentálních poruch (DSM) Americké psychiatriacké společnosti (APA). Ani nejde o to, že podle kriminologického ústavu USA (John Jay College) je 80% obětí, zneužitých kněžími, mužského pohlaví. Psychiatrického a – v důsledku úpravy příslušných státních legislativ – také morálního ospravedlnění se totiž veřejně začínají domáhat také zastánci pedofilie, jak si lze snadno ověřit na internetu.

Rozsah této morbidity ukazuje snad jediná organizace, která na světě bojuje – a to nejenom verbálními deklaracemi, nýbrž podáváním konkrétních trestních oznámení – proti pohlavnímu zneužívání dětí ve věku 0 až 12 let mrzkým způsobem vystavovaných, ba dokonce nabízených a prodávaných na internetu. Tato italská církevní organizace, zvaná METER, jejíž aktivitu nejednou veřejně podpořil papež, každodoročně dokumentuje a dodává policii adresy internetových providerů, kteří tento odporný obchod umožňují. V roce 2017 to byly dva miliony fotek a milion videí, což bylo dvakrát více než v roce 2016. Mlčení a pasivní spoluúčast webových kolosů i mnoha států, kteří nemají ani příslušnou trestní legislativu, je zneklidňující.

Není to však jediné úskalí. I když je pochopitelné, že nezměrnost rozporu mezi vznešeností kněžské služby a ohavností tohoto zločinu budí větší mediální zájem, než by tomu bylo v případě např. nějakého politika, zůstává přesto záhadou pokrytecky pohoršený přístup, který se vyskytuje v mnoha médiích, jež mluví o pohlavním zneužívání výhradně v souvislosti s církví, kde je výskyt pedofilie ve vlastním smyslu spíše mikroskopický, byť samozřejmě rovněž zavrženíhodný. Evidentně jim nejde o děti, kterých, jak známo, do církevních institucí a kostelů nijak závratné množství nepřichází.

Proto stojí za zmínku dnešní přeřeknutí papeže Františka, který ve své pravidelné nedělní promluvě vybízel věřící k modlitbě za výše zmíněné setkání s předsedy všech biskupských konferencí. Řekl totiž, že jeho tématem bude ochrana nezletilých a církve – namísto psaného – ochrana nezletilých v církvi. Ať už jde o přeřeknutí nebo vnuknutí, v každém případě nabízí nemálo podnětů k úvaze, ne-li přímo interpretační klíč, neboť, jak v tomto kontextu řekl kdysi Benedikt XVI. (11. května 2010), právě zevnitř je církev ohrožována nejvíce.

Milan Glaser