Inspirace pro slavení Velikonoc ve farnosti

My pak máme hledat slávu v kříži
Pána našeho Ježíše Krista.
On nám dává spásu, život a vzkříšení.
Skrze něho jsme zachráněni
a vysvobozeni.

Z liturgie Zeleného čtvrtku


úvodní slovo

SLEDOVÁNÍ LITURGIE
V RÁDIU, TELEVIZI A NA INTERNETU

Nadpis tohoto odstavce je sám o sobě problematický. Liturgii přece nesledujeme, ale prožíváme. Kvůli nevídané pandemii jsme se skoro všichni ocitli v situaci, do které se věřící člověk normálně dostává teprve z důvodu vlastní nemoci nebo vysokého stáří. Zkusme toho využít a naučme se liturgii přenášenou v médiích co nejlépe prožívat. Bude se nám to jednou hodit.

Aby nedocházelo k oslabení náležité zbožnosti, doporučujeme vám při přenosu bohoslužeb rozsvítit v pokoji svíčku, hezky se obléct, s předstihem vypnout mobil i sporák, pokud možno dodržovat liturgické postoje, modlit se hlasitě, případně také zpívat s ostatními. 

VÝBĚR PŘÍMÝCH PŘENOSŮ:
Katolická liturgie
o Velikonocích


 
 
FARNÍ INSPIRACE
PRO KRÁSNÉ VELIKONOČNÍ SVÁTKY

Bratři a sestry, dali jsme dohromady několik námětů, které nám umožní prožít Velikonoce navzdory karanténě ve spojení s farností. Není to nic složitého. Doufáme, že jsme se alespoň s něčím trefili do vašich možností.

S přáním Boží ochrany
členové pastoračních rad

SPOLEČNÁ DUCHOVNÍ ČETBA
Najděte si ve Svatém týdnu čas pro pozornou četbu vybraných částí 4. kapitoly exhortace papeže Františka Christus vivit – Kristus žije (ZDE). 

VELIKONOČNÍ POHLEDNICE
Vzájemná láska je podle Ježíšovy řeči na rozloučenou (Jan 13) rozlišovacím znamením křesťanů. Vytvořte tedy několik velikonočních přání a nejlépe na Zelený čtvrtek je rozneste do schránek farníků, kterým chcete udělat radost.

ROZKVETLÉ KŘÍŽE
Vrcholem velkopáteční bohoslužby je uctívání kříže. Bylo by krásné, kdyby dnes naším přičiněním „rozkvetl“ nějaký kříž v obci (rodinná procházka není zakázaná).

POBOŽNOST KŘÍŽOVÉ CESTY 
Doporučenou verzi křížové cesty, která vznikla na základě aktuálních událostí, najdete ZDE.

KŘTITELNICE CÍLEM POUTI
Tradiční Boží hrob sice letos nestavíme, ale kostely pro vás bude na Bílou sobotu otevřené k soukromé modlitbě u ozdobené křtitelnice, v níž se rodí Boží děti ponořením do Ježíšovy smrti a zmrtvýchvstání.

KORESPONDENČNÍ OBNOVA KŘESTNÍCH SLIBŮ
Kdo z vás o Velikonocích zanechá u naší křtitelnice obálku, do níž vloží vlastní rukou psané a podepsané vyznání víry, dostane po svátcích od pana faráře darem posvěcený paškálek (svíčku). 

ZMRTVÝCHVSTÁNÍ PÁNĚ
Dary na postní almužnu je třeba co nejdříve doručit do rukou pana faráře. Pokud si netroufáte přijít ke sv. přijímání do kostela, je otec Tomáš připraven donést svátostného Ježíše k vám domů. Zájemci, volejte na číslo 736 522 838.    

VELIKONOČNÍ RÉBUS, BIBLE A OMALOVÁNKY PRO DĚTI
Haló, děti! Tady je pro vás pozdrav od paní katechetky Markéty (křížovka). Najdete-li tajenku, napište si o odměnu na emailovou adresu farní kanceláře: farokytniceupr@ado.cz A co třeba zkusit novou biblickou aplikaci do mobilu? (apka) Velikonoční příběh mohou dětem přiblížit také speciální omalovánky

ŽEHNÁNÍ POKRMŮ V RODINĚ
Následující modlitbu pronáší u domácího stolu na velikonoční neděli zpravidla otec rodiny.

Úryvek z Písma na výběr:
Gn 1,27–31a; Gn 9,1–3, Lk 11,9–13

Požehnaný jsi, Hospodine, náš Bože, ty všechno naplňuješ svým požehnáním; shlédni na nás, když dnes o slavnosti zmrtvýchvstání tvého Syna děkujeme za tvé dary, které mají sloužit k uchování našeho pozemského života, a uč nás přijímat je z tvých rukou tak, aby všechno směrovalo k tvé oslavě. Skrze Krista, našeho Pána. Amen.


NĚCO PRO POKROČILÉ
VELIKONOCE S KOMUNITOU BLAHOSLAVENSTVÍ

Bohatou nabídku domácích aktivit pro rodiny připravila na každý den Svatého týdne také řeholní komunita z Dolan u Olomouce – info na www.blahoslavenstvi.cz. Z tohoto zdroje vám přinášíme recept na tradiční nekvašené chleby (ZDE).    


JAK SE MODLIT VE VELIKONOČNÍM OKTÁVU?
NOVÉNA K BOŽÍMU MILOSRDENSTVÍ

Devítidenní pobožnost začínající na Velký pátek nám dává jedinečnou příležitost k získání milosti. Přinášíme vám Ježíšova zaslíbení určená ctitelům Božího milosrdenství podle Deníku sv. Faustyny Kowalské:

1541 Má dcero, vybízej duše k modlitbě té korunky, kterou jsem ti odevzdal. Skrze modlitbu této korunky rád dám všechno, oč mě budou prosit. Když se ji budou modlit i zatvrzelí hříšníci, naplním jejich duše pokojem a hodina jejich smrti bude šťastná. Napiš pro zarmoucené duše: až duše uvidí a pozná velikost svých hříchů, až se před jejím zrakem otevře celá propast ubohosti, do které se ponořila, ať nezoufá, ale ať se s důvěrou vrhne do náruče mého milosrdenství, jako dítě do objetí milované matky. Tyto duše mají prvenství v nároku na mé slitovné Srdce, mají prvenství v nároku na mé milosrdenství. Řekni, že žádná duše, která vzývala mé milosrdenství, se nezklamala, ani nebyla zahanbena. Mám zvláštní zalíbení v duši, která uvěřila v mou dobrotu. Napiš, že když se tuto korunku budou modlit u umírajících, postavím se mezi Otcem a umírající duší ne jako spravedlivý soudce, ale jako milosrdný Spasitel.

Kde najdu text této novény? 


A JEŠTĚ NĚCO PRO ROZŠÍŘENÍ OBZORŮ …

Zde jsou katechetická videa určená na podporu prožívání Velikonoc v domácnosti: