Diplomatická iniciativa arcibiskupa Graubnera

Olomoucký arcibiskup a předseda ČBK Jan Graubner zaslal dnes jménem českých a moravských biskupů list adresovaný moskevskému patriarchovi Kirillovi, ve kterém jej vyzývá, aby se okamžitě zasadil o ukončení válečného konfliktu.
 

„Současná invaze ruských vojsk na Ukrajinu a konflikt mezi Ruskou federací, Ukrajinou a Běloruskem je v přímém rozporu s naší vírou, která hlásá, že máme stejnou důstojnost, že jsme bratři a sestry a že jsme bližní,“ stojí v úvodu dopisu předsedy ČBK Jana Graubnera, ve kterém se obrací se na nejvyššího představitele ruské pravoslavné církve patriarchu Kirilla.

„Proto Vás naléhavě prosím a žádám, abyste využil svého vlivu a jako nejvyšší duchovní představitel v zemi se zasadil o okamžité ukončení válečného konfliktu, při němž je proléváno tolik krve…Násilí není argument a válku si nepřejeme,“ píše olomoucký arcibiskup.

V závěru uvádí, že katolická církev v České republice se společně s dalšími křesťany úpěnlivě modlí za mír na Ukrajině a pomáhá všem, kteří jsou tímto válečným konfliktem zasaženi.

Zdroj: cirkev.cz
Publikováno: 3. 3. 2022 11:15