Co míníme podniknout?

Milí bratři a sestry, 

vánoční Kaštánek vám místo obvyklých očekávaných událostí nabízí na poslední stránce dlouhodobý výhled do pastoračního plánování naší farnosti. Za poslední roky jsme si už zvykli, že kvůli pandemii může být nakonec všechno jinak, ale zároveň je nezbytné, abychom se nevzdávali a nějaký rozumně promyšlený plán do osobního i společného života měli. Mnohokrát se nám to už v těchto složitých měsících vyplatilo. Na druhou stranu pro křesťany přece nemůže být ničím převratně novým, když vidí, že „člověk míní a Pán Bůh mění.“ Jestliže nad nutností měnit plány podle aktuální situace naříkáme a ztrácíme chuť pokojně a pokorně plánovat dál, zařadili jsme na své cestě k duchovní zralosti zpátečku. Budeme-li naopak chtít této zralosti skutečně dosáhnout, bude nutné vnitřní hodnotu zříkání se vlastních představ a přání nejen pochopit a připustit, ale po vzoru Pána Ježíše přímo obejmout. Při pohledu do betléma si o tom nechme tiše vyprávět od Panny Marie a jejího svatého manžela Josefa. Vědí o tom opravdu hodně.

Slavná kniha Následování Krista od Tomáše Kempenského jde ještě o něco dál, když říká: „Jestliže je tvé mínění dobré, a přece se jej pro Boha“ – a tedy z lásky k druhé osobě – „dokážeš vzdát, více tím získáš.“ V poslední době bohužel často jednáme opačně. Mezi lidmi viditelně roste nervozita a snahy některých skupin o agresivní prosazování vlastního mínění povýšeného na vrchol veškeré pravdy. Nedávno se to ukázalo například v diskuzi, kterou rozproudily výzvy církevních představitelů u nás i ve světě na podporu očkování proti covidu. Proč se ale biskupové nebo papež vahou své duchovní a morální autority vůbec pouštějí na tento tenký led? Zajímavý pohled přináší uvnitř listu MUDr. Lenka Vaverová SSpS, lékařka na interně a řeholní sestra v jedné osobě. S její zkušeností jistě můžeme souhlasit i nesouhlasit, ale nemůžeme ji popřít. Základem smysluplného dialogu musí vždycky zůstat poctivé naslouchání druhému. Prosím vás, nedopusťme, abychom se kvůli rozdílnému mínění na tu či onu věc přestali mít rádi. Čí by to vlastně bylo vítězství?         

Tvořivý přístup k přijímání nenadálých změn jsme ve farnosti uplatnili ve vztahu k ručně vyrobeným dárkům, které byly připraveny pro zrušený „dobrostánek“ na obecním jarmarku v Rokytnici. Hvězdy z korálků se vesele „posadily“ na originální přáníčka z barevného papíru. K nim se do krabice přidaly voňavé bylinky ve stylových látkových pytlících, dekorativní perníčky a figurky, roztomilé lodičky z ořechových skořápek a další drobné dárečky. Místo na jarmark vše zamířilo do blízkých nemocnic jako poděkování lékařům a sestrám za jejich obětavou práci. Doufám, že se jich tento vzkaz dotkne a přinese jim do tváří ukrytých pod respirátorem skutečnou vánoční radost.

Požehnané slavení příchodu Spasitele pro svět
vám přeje otec Tomáš

KE STAŽENÍ:
Kaštánek 6/2021