Synoda krok za krokem

Milí farníci z Rokytnice, Brodku a Citova.

V měsíci říjnu byla v naší církvi zahájena diecézní fáze synody. Pevně věřím, že se s tímto pojmem v uplynulých týdnech setkal každý z vás, ať už během kázání v našich kostelích, nebo prostřednictvím křesťanských médií. Podstatu synody lze stručně shrnout jako projev společné cesty, při níž se církev snaží pozorně naslouchat Duchu Svatému uprostřed společenství a hledat odpovědi na důležité otázky. Zatímco v obecné rovině bylo o synodě řečeno již mnohé, organizační informace zatím chyběly. Jak tedy bude synoda probíhat v našich farnostech?

V první fázi synody nás čeká seznámení s připravenými tématy, sestavení synodních skupinek ve farnosti a jejich první setkání. Do konce ledna by se každá skupinka měla sejít celkem třikrát. Konkrétní pokyny budeme postupně zveřejňovat v ohláškách i na internetu. Jednotlivé skupinky budou vznikat podle vašeho zájmu kolem vybraného tématu napříč kostely a obcemi. Do skupin se můžete zapisovat v kostele nebo přes facebook.

Každý farník je zván, aby se na přání Svatého otce do synodálního procesu zapojil. Nic nebrání tomu, aby vzniklo více skupin ke stejnému tématu. Přehled témat je k dispozici na Farní mušli. Členové již existujících společenství (např. Modlitby matek, Spolčo mužů 30+, vedoucí Edenu nebo biřmovanci) si také mohou kolem určitého tématu vytvořit vlastní skupinky. Je však třeba dbát na to, aby žádný člen skupinky nebyl do synodálního procesu zapojen na dvou místech současně. Tato podmínka platí i pro kněze.

Každou skupinku – bez ohledu na způsob jejího vzniku – nahlaste pro lepší přehled u farního koordinátora synody, kterým je Tomáš Mackovík. Využít k tomu můžete e-mailovou adresu mackoviktomas@gmail.com. Ke sdílení informací a dotazům na koordinátora vám bude sloužit rovněž zvláštní facebooková skupina, kterou naleznete pod názvem Synoda 2021 – Rokytnice, Brodek, Citov. Každá vytvořená skupinka by se měla zabývat pouze jedním z předložených témat, viz dále str. 17-18. Případné příspěvky k jiným zajímavým otázkám můžete odevzdat ke zpracování pastorační radě v kostelích prostřednictvím boxů na vzkazy. Každá synodální skupina má mít 5 až 8 členů, přičemž jeden člen se ujme role moderátora. Délka setkání by měla činit přibližně 90 minut.

První setkání ve skupinách bude mít převážně duchovní charakter a proběhne podle možností členů do konce listopadu. Setkání bude zahrnovat tři časové bloky. Prvních 30 minut je prostor určený modlitbě. Ideální je začít společným vzýváním Ducha Svatého, k čemuž lze využít modlitbu za synodu, kterou najdete na letáčcích k synodě, umístěných v našich kostelích.  Dále lze pokračovat četbou Božího slova, chvílí ticha, přímluvami, modlitbou části růžence, zpěvem apod. V druhém, rovněž třicetiminutovém bloku proběhne mezi členy „kolečko” na téma: Jak rozumím tématu? Proč jsem si ho vybral? Jak bych ho pro sebe ještě více konkretizoval? Závěrečná půlhodina pak bude sloužit ke společnému shrnutí otázek, které pro vaši skupinu z daného tématu vyplývají a které si promyslíte na příště. Moderátor zapíše na papír jednotlivé postřehy k tématu. Seznam otázek podle potřeby přepište a do několika dnů rozdejte ostatním členům své skupinky. Nakonec se dohodněte na termínu druhého setkání, které by se mělo uskutečnit v průběhu adventu. Během následujících týdnů hledejte s Boží pomocí na společné otázky vhodnou odpověď, kterou byste dokázali ostatním představit.

Místo setkávání skupinek je libovolné, resp. jeho určení záleží na domluvě členů. Setkávat se můžete ve vašich domovech, na faře nebo i jinde. Počítejte s tím, že interval mezi setkáními činí 3 až 4 týdny. Informace k organizaci druhého setkání plánujeme zveřejnit na 1. adventní neděli (28. 11.). K organizaci třetího setkání byste pak měli obdržet informace o neděli Křtu Páně (9. 1.). Možná si kladete otázku, jak na synodu může dopadnout současná (či budoucí) epidemická situace. Věříme, že nijak dramaticky, avšak pro všechny případy bude mít moderátor na všechny členy své skupinky kontakt, takže bude možné hledat podle situace vhodné řešení. Předem děkujeme za dotazy a projevy vašeho nadšení pro synodu!

Tomáš Mackovík,
farní koordinátor synody
ve spolupráci s otcem Tomášem

KE STAŽENÍ:
Kaštánek 5/2021