Bohoslužby v době mimořádných opatření

V pondělí 12.10. vstupuje v platnost nové omezení počtu účastníků bohoslužeb na 10 lidí. Do tohoto počtu nebude započítáván kněz, ministranti a kostelníci ani věřící, kteří zůstanou stát venku.

Pohřební a svatební obřady mají limity vyšší – zatím se řídí podle počtu míst k sezení a od pondělí 19.10. bude možné na svatbu i pohřeb pozvat 30 lidí – obřad i hostina.

Ve srovnání s jarní vlnou je nyní pravděpodobnost nákazy covidem i související ohrožení zdravotnického systému v ČR poměrně vysoké. Děkuji proto všem, kdo berou vážně opatření vlády a chovají se podle nich.

A jak to bude fungovat prakticky v životě farnosti?

Veřejně přístupné jsou pouze bohoslužby ve všední den. Účast na takové mši není třeba dopředu rezervovat. Prosím ale o dodržování dezinfekce rukou a bezpečných rozestupů. Nedělní mše svaté budou přístupné na vstupenky.

Mešní úmysly budou i nadále slouženy v den, který máte zapsán v kalendáři intencí. Až na výjimky to však nebude v původně plánovaném čase. Všechny mše svaté ve všední dny totiž od této chvíle přesunuji na ráno (7:30). Místo slavení zůstává.

Večerní čas – kdy u nás obvykle bývá mše – využijeme od pondělí do pátku pro osobní adoraci vystavené Nejsvětější svátosti ve farním kostele. Během těchto 45 minut vám budu k dispozici pro zpovídání. Zároveň si ke mně můžete přijít pro lístek (vstupenku) na nedělní mši do některého z našich kostelů.

Nedělní lístky (vstupenky) budou k dispozici pro jednotlivé bohoslužby o deseti lidech. Změny tohoto limitu ve směru snížení budou aktivovány vždy při nejbližších nedělních ohláškách. Kdo přijde na adoraci včas, bude si moci vybrat z více možností. Bude-li třeba, začnou první nedělní mše už v sobotu odpoledne a večer. Pokračovat budeme v neděli 18.10. podle vašeho zájmu od rána až do večera. Lístky na mši svatou se vydávají zdarma do vyčerpání volných kapacit. Lístky můžete získat pouze pro sebe a pro svou rodinu během večerního zpovídání dle rozpisu v ohláškách (Rokytnice – úterý a pátek, Citov středa, Brodek – pondělí a čtvrtek). 

Kdo budete v době omezeného přístupu na bohoslužbu sledovat přenos nedělní mše na dálku v rozhlase, televizi nebo na internetu, snažte se využít možnosti sv. přijímání, které budu v neděli dopoledne (18.10.) podávat v každém kostele (8:00 – 8:10 Rokytnice, 10:00 – 10:10 Brodek, 12:00 – 12:10 Citov).

Milí bratři a sestry, přeji vám i sobě pokojné dny a těším se na viděnou v malých skupinkách.

otec Tomáš