Prosíme o nový plamen Ducha Svatého

Sestry a bratři, dnešní slavností Nanebevstoupení Páně vstupujeme s církví do večeřadla modlitby před svátkem Letnic (31.5.). Pán Ježíš k tomu řekl svým milovaným učedníkům: „Neodcházejte z Jeruzaléma a čekejte na Otcovo zaslíbení. … Jan křtil vodou, ale vy budete pokřtěni Duchem Svatým za několik málo dní“ (Sk 1,4n).

Asi stodvacetičlenná skupina věřících pod vedením svatého Petra reagovala na tuto Ježíšovu výzvu nádherným způsobem. Poslechli ho a za přítomnosti Panny Marie se všichni společně shromáždili v jednom velkém jeruzalémském domě k jednomyslné modlitbě.

Čas čekání na Otcovo zaslíbení nakonec trval dlouhých deset dní. Dokážu si představit, že pro některé učedníky nebyla tato situace vůbec jednoduchou. Trápily je obavy, že setrvávání křesťanů pod jednou střechou v hlavním městě bude příliš nebezpečné. Židovské autority přece mohly kdykoli zasáhnout a jedinou rozhodnou ranou zadusit klíčící společenství církve, které budou později s námahou honit po celé zemi i v zahraničí. Apoštolové proto museli přítomným bratřím a sestrám v kázání vícekrát připomínat slova vzkříšeného Pána: „Je mi dána veškerá moc na nebi i na zemi“ (Mt 28,18) … „Proč jste tak rozrušeni a proč vám v mysli vyvstávají pochybnosti?“ (Lk 24,38) … „Hle, pošlu vám toho, koho slíbil můj Otec. Vy tedy zůstaňte ve městě, dokud nebudete vyzbrojeni mocí z výsosti“ (Lk 24,49).      

Také nám křesťanům dneška hrozí, že v tom nebo onom směru podlehneme zrádnému našeptávání pokušitele.

  • Může se stát, že budeme například více dbát na vlastní emoce, soukromé názory a zvyklosti než na Boží slovo, nauku církve a hlas legitimních pastýřů. 
  • Ve vztahu ke světu nám hrozí, že si neudržíme potřebný odstup a pod vlivem společenských trendů podlehneme ochromujícímu zesvětštění.
  • V neposlední řadě jsme letos také v pokušení obyčejné lidské lenosti, která zapouští kořeny v dlouhé korona přestávce při plnění našich obvyklých povinností.

Těmito cestami se v našem životě roztáčejí odstředivé síly, které s Duchem svatým nemají vůbec nic společného. Oslavený Pán Ježíš nás proto opět naléhavě volá do večeřadla modlitby, které se bude vůči trojjedinému Bohu vyznačovat naprostou důvěrou a do našich vzájemných vztahů vnese jednomyslnost duchovních přátel. Pouze do takového klimatu pak může o Letnicích přijít dar Ducha s nadpřirozenou energií pro další život a poslání církve i každého z nás.

Drazí bratři a sestry, čas svatodušní novény neberme na lehkou váhu, jako by snad šlo o jednu z mnoha pobožností během roku. Společně i v soukromí upřímně prosme nebesa o nový plamen Ducha Svatého. Jde o Ježíšovo vroucí přání, velkou šanci pro nás a vzácné zaslíbení Otcova Srdce.