Odpustky, aneb blízkost církve vůči nemocným

Drazí farníci, 
mnozí z nás byli dnes večer duchovně propojeni se Svatým otcem, modlili se s ním k Eucharistickému Ježíši, povzbudili se slovem evangelia o bouři na jezeře a přijali požehnání Urbi et Orbi spojené s plnomocnými odpustky. Díky Bohu a vám také!

MIMOŘÁDNÝ DAR ODPUSTKŮ

V souvislosti s probíhající pandemií, která je na mnoha místech světa doprovázena úzkostlivým strachem, novými nejistotami a rozsáhlým fyzickým a duševním utrpením lidí rozhodl Svatý otec už dříve o udělení plnomocných odpustků všem katolickým věřícím, kteří

  • jsou kvůli koronaviru umístěni do karantény, jakož i zdravotnickým pracovníkům, rodinným příslušníkům a všem osobám obětavě pečujícím o nemocné s infekcí Covid-19.

Podmínkou získání těchto odpustků je (1) duch odpoutanosti od jakéhokoli hříchu, (2) duchovní účast na mši svaté, příp. jiné modlitbě či pobožnosti prostřednictvím sdělovacích prostředků (lze nahradit osobní modlitbou), (3) obětování této zkoušky v duchu víry v Boha a lásky k bratřím plus (4) rozhodnutí splnit tři obvyklé podmínky (svatá zpověď, přijímání a modlitba na úmysly Svatého otce) ihned, jakmile to bude možné.

  • Plnomocné odpustky mohou dále za stejných podmínek získat také věřící, kteří za ukončení pandemie, úlevu pro postižené a spásu pro ty, kdo nemoci podlehli obětují návštěvu Nejsvětější svátosti, eucharistickou adoraci, nebo alespoň půlhodinovou četbu Písma svatého, modlitbu růžence, křížové cesty nebo korunky Božího milosrdenství.

KE STAŽENÍ:
Dekret Apoštolské penitenciárie