Odvrátíme nový útok na manželství a rodinu?

Skupina poslanců v čele s Markem Výborným (KDU-ČSL) podala návrh na změnu ústavy ohledně manželství, aby jako svazek muže a ženy bylo pod ochranou našich zákonů. Jedná se o reakci na jiný poslanecký návrh, který naopak žádá tzv. manželství pro všechny (tedy umožnění manželství osobám stejného pohlaví) a který už je také načten k projednávání ve Sněmovně. Předkladatelé tzv. manželství pro všechny legitimnost svých požadavků opírají o petici, pod kterou shromáždili cca 70 tisíc podpisů.

Za této situace zapsaný spolek Aliance pro rodinu hledá co nejširší veřejnou podporu pro poslanecký návrh na změnu ústavy, aby manželství muže a ženy získalo v České republice nejvyšší možnou právní ochranu, a organizuje za tímto účelem petici s následujícím zněním:

My, níže podepsaní, žádáme prostřednictvím této petice poslance a poslankyně, senátory a senátorky, aby přijali ústavní zákon, kterým bude stanoveno, že: Manželství, rodina a mateřství jsou pod zvláštní ochranou zákonů. Manželství je trvalý svazek muže a ženy. Funkční rodina stojící na manželství muže a ženy vždy představovala nejlepší formu pro výchovu dětí, je to záruka budoucích generací. Proto také tato rodina má v našem právním řádu výsadní postavení. Žádáme, aby také ochrana manželství, které je základem rodiny, byla zakotvena na nejvyšší možné úrovni – tedy v ústavním pořádku. Děkujeme!

Aby tato petice měla úspěch a byla brána vážně, musí získat minimálně tolik podpisů jako má petice za tzv. manželství pro všechny a raději mnohem více. Katoličtí biskupové České republiky prosí všechny věřící, aby pro úspěch této petice udělali maximum. Prakticky to znamená, že je třeba během léta vozit petiční archy s sebou na všechna místa, kde je opodstatněná naděje na získání podpisů nejen od našich známých. V našich domovech pak můžeme podnítit vznik dlouhodobějších podpisových míst (např. v soukromém obchodě, ordinaci, restauraci, cukrárně apod.).

Podpora petice

  • Text petice a petiční arch najdete zde, nebo na webové stránce www.podporamanzelstvi.cz.  Na petičním archu je uvedená adresa ke zpětnému zasílání petice.
  • Z webové stránky www.podporamanzelstvi.cz lze také zadávat a nacházet podpisová místa. Do mapy lze zapsat adresu místa, kde budou umístěny petiční archy. Může to být rodinné centrum, rodinná firma, jakékoli křesťanské společenství: klášter, kostel, sbor nebo jakékoli místo, kde se shromažďují lidé: poutní místo, kavárna, divadlo nebo i jakákoli soukromá adresa. Do mapy místa zařazuje Aliance pro rodinu na základě podnětu z vyplněného formuláře (stránka je nově zřízena, vše provádějí dobrovolníci, mohou se vyskytnout technické obtíže).
  • Petice bude probíhat výhradně papírovou formou, protože jenom tak lze z hlediska zákona žádat, aby o požadavku petice jednali ve Sněmovně.
  • Podepsané petiční archy  zasílejte průběžně na adresu spolku Aliance pro rodinu uvedenou dole na petičním archu – ideální je napsat na obálku slovo PETICE a i počet podpisů, které posíláte!
  • Aliance pro rodinu prosí o průběžné zasílání, aby bylo možno plynule počítat, uveřejňovat již sesbírané počty a aby se tak předešlo jednorázovému přetížení
  • Petiční akce poběží minimálně celé prázdniny,  zatím není stanoveno přesné datum ukončení petice, předpokládá se, že to bude někdy v září, ale bude to záležet na aktuálním politickém vývoji. O všem bude informovat Aliance pro rodinu prostřednictvím mailu a webových stránek.
  • Petici mohou podepisovat všichni občané ČR – není stanoven ani věkový limit, tedy mohou ji podepsat i nezletilí, pokud chápou rozumem, o co jde. Petici podle zákona mohou podepisovat i cizinci (bez občanství ČR), kteří se zdržují na území České republiky. Petici lze vzít se sebou i na prázdniny, může se podepisovat třeba jen omezený čas na poutích, letních školách, koncertech a jiných letních akcích, i to se dá do mapy označit.