Nezvykle rušné léto

O letních měsících se říká, že jde o okurkovou sezónu. Děti mají prázdniny, zrovna jako politikové, v divadlech se nehraje a i další resorty si užívají zasloužené volno. Jinak je tomu v naší farnosti. Už od loňského roku probíhá v Rokytnici rozsáhlá oprava fary, která se střídá s úklidem. Na skládku se vyvezlo několik vleček harampádí. Kovového odpadu již bylo předáno do sběru přes 1000 kg. Poslední velká brigáda proběhla 1. srpna a již zase nastoupili zedníci k opravě štítů a komínů před kompletní rekonstrukcí střechy. První prázdninový den vyhlásil otec Tomáš speciální brigádu pro děti a mládež. Na oběd bylo spotřebováno 128 kousků chutné pizzy. Po práci přišla řada i na odpočinek a sportovní vyžití dětí. Pozvání přijali farníci z různých obcí. Díky jejich nasazení máme dnes na dvoře uklizenou i prostornou hernu na stolní tenis.

Za pomoci ochotných rukou i obecní techniky je postupně kultivován také rozsáhlý „prales“ vedený v katastru nemovitostí jako farní zahrada. Mnoho našich starších farníků si ještě pamatuje doby, kdy se na faře normálně hospodařilo. Těm mladším to připomnělo alespoň objevení ztrouchnivělých zbytků zhrouceného fóliovníku, které byly přikryty divokým větvovím planých trnek. Desítky let ukrývaly tyto ruiny množství archeologických nálezů ve formě ručně kovaných hřebů či střepin květináčů. Plechy zarostlé do trávy zase poskytovaly ideální úkryt polním hlodavcům.

Při vstupu do budovy nelze dnes přehlédnout nově vzniklou kancelář na místě někdejšího skladu bez ladu a spižírny s plesnivými stěnami. Celkový pohled na sídlo farního úřadu pak výrazně zlidštilo nedávné odstranění zrezivělých mříží, kvůli kterým si návštěvníci pletli náš dům s poštou, či dokonce s obecní šatlavou. Změny na faře jsou mezi lidmi velmi kladně hodnoceny.

Také duchovní život farnosti je bohatý. V červnu již tradičně proběhla děkovná pouť na Svatý Hostýn. Přinesla nám mimo jiné vydatný déšť, tolik blahodárný pro naše zahrádky. Novinkou v pořadu bohoslužeb jsou pravidelné adorace a večerní chvály. Na svátek sv. Cyrila a Metoděje jsme díky vynalézavosti našeho pastýře a obětavosti věřících mohli prožít krásnou poutní mši v Majetíně, kde stojí kostel zasvěcený věrozvěstům Moravy. Několik desítek poutníků přišlo společně pěšky v procesí po trase Citov – Brodek – Majetín. Snad se tato zkušenost stane časem tradicí. O prázdninách zahájila činnost dlouho očekávaná pastorační rada. Její složení dává naději, že se život naší farnosti bude i nadále dynamicky rozvíjet, což by se mělo dít v úzkém společenství s okolními obcemi. Tomu u nás odpovídala poslední srpnová sobota, která byla věnována společenské akci pro všechny generace zvané „lukostřelecké odpoledne“. Hlavní pořadatelskou odpovědnost tentokrát nesli farníci ze sousedního Brodku u Přerova ve spolupráci s tamní obcí, skautským střediskem a místní akční skupinou Hanácké království. Pozvání jsme ale byli všichni. Z Rokytnice bylo zajištěno čepování chlazených nápojů (pivo – kofola – sifon). Protože tato událost proběhla až po redakční uzávěrce, odkazujeme vás alespoň na ochutnávku fotografií umístěnou na webu naší farní rodiny.

Miluše Mrázková

Zdroj: Slovo pro každého (časopis přerovského děkanátu)