Svátek služebníků velekněžského Srdce

Sobota 28. ledna byla pro většinu lidí všedním zimním dnem, což ale neplatilo pro účastníky setkání Služebníků Ježíšova velekněžského Srdce v Rokytnici. Toto modlitební společenství – jehož posláním je vytrvalá modlitba za kněze – se mezi námi rozšířilo za farářského působení otce Pavla Šíry (2006-2016). V České republice i na Slovensku se prý počet členů společenství mezitím přehoupnul přes dva tisíce. Celému společenství se věnuje sr. Kateřina Klosová, která žije v komunitě sester Centra Aletti a právě jezuitské Centrum Aletti převzalo záštitu nad duchovním doprovázením díla Služebníků.  Členové všech věkových kategorií mají k dispozici vlastní denní modlitby a doporučenou duchovní literaturu, pravidelně dostávají pozvání na celostátní setkání a také osobní dopis s duchovním slovem.

V Rokytnici se Služebníci sešli poprvé od loňského střídání farářů. Z Brodku u Prostějova za nimi přijel otec Pavel, čímž jim pochopitelně udělal velkou radost. Kostel sv. Jakuba se od 9 hodin plnil desítkami „poutníků“ ze všech tří farností (Rokytnice, Brodek, Citov). Další Služebnice přijely z Prostějova a objevili se i lidé z Olomouce. Na mši svatou se všichni přítomní připravili hodinovou adorací, kterou krásně řídila sestra Kateřina, zatímco otec Pavel zpovídal. Mše svatá byla spojena s udílením svátosti křtu malé Michalce Úlehlové. Otec Pavel se v promluvě zaměřil na Otčenáš, který označil za „žehnací“ modlitbu vycházející ze starobylé židovské tradice. Mimo jiné k tomu řekl: „My katolíci při modlitbě většinou prosíme, zatímco Židé, když se modlí, tak žehnají (tj. dobrořečí). Žehnají Bohu a čekají, že On pak bude žehnat jim. Modlitba Otčenáš v sobě nese toto židovské pojetí komunikace s Bohem. Celá první polovina Otčenáše se obrací k Bohu ve snaze ho chválit (posvěť se jméno tvé), vyznávat jeho svrchovanost (přijď království tvé) a dovolávat se jeho prozřetelnosti (buď vůle tvá). Teprve potom přicházejí na řadu prosby za naše potřeby.“

Podobná myšlenka zazněla i po mši svaté z úst sestry Kateřiny, když se při občerstvení v sále místní hospody u Hejduků dělila o cenné zkušenosti z prostředí Služebníků. Různí lidé ze společenství dosvědčují, že se v minulosti dlouho modlili za své osobní potřeby, ale nic se nedělo. Jakmile se však jako Služebníci spojili se Srdcem Krista Velekněze a začali se systematicky modlit na jeho úmysly, tj. zvláště za kněze, Bůh začal bez váhání žehnat samotným Služebníkům a řešit jejich osobní záležitosti. Stejnou zkušenost má i pan Jaroslav Kolbaba z hradecké diecéze, který bude v květnu – po více než dvaceti letech čekání – vysvěcen na kněze. Primice tohoto muže – povolaného ze středu Služebníků – je plánována v Hrochově Týnci na 20. května v 10 hodin. Vypadá to, že se tam někteří naši věřící, vydají na pouť.

V závěru vydařeného setkání v Rokytnici bylo oznámeno, že paní Martina Chovancová převezme službu místní koordinátorky Služebníků. Jejím úkolem bude organizovat se souhlasem duchovního správce příležitostná modlitební shromáždění v našem domácím kostele. Dá-li Pán, nejbližší z nich by se mělo konat v sobotu 4. března.

+OT