Kdo za nás bude hospodařit?

Milí bratři a sestry,

dříve než přistoupíme k volbě budoucí pastorační rady naší farní rodiny, je třeba aktualizovat v jednotlivých obcích složení dosluhující rady pro ekonomické záležitosti. Tyto dvě věci není dobré házet do jednoho pytle.

Ekonomická rada (ER) je společenství několika kompetentních lidí, kteří mají důvěru faráře i ostatních věřících, společně provádějí kontrolu hospodaření, dohlížejí na správu majetku, mají snadný přístup k veškerým potřebným informacím a připravují strategii budoucích investic. Jedná se tedy o důležitý a zodpovědný úkol ve službě společnému dobru.

Podle Stanov ekonomických rad Arcidiecéze olomoucké (k dohledání na internetu) jmenuje členy farní ER duchovní správce. Přitom bere ohled na odborné znalosti a praktické schopnosti kandidátů v oblasti ekonomie, práva a hospodaření, na jejich bezúhonnost a dobré jméno ve farnosti, na jejich zdravý úsudek, podnikavého ducha i komunikační a organizační schopnosti.

ER mívá obvykle dva až čtyři členy. Jeden člen ER musí vzejít z volby, do které se zapojí místní společenství věřících. Začněte proto přemýšlet o výběru svého kandidáta.

Více se dočtete v přiložených otázkách a odpovědích.

otec Tomáš

Volby ER 2017 – otázky a odpovědi