Procházka světem víry (3) Carlo Acutis

Ahoj holky a kluci!

V měsíci říjnu letošního roku byl za blahoslaveného prohlášen v Itálii patnáctiletý kluk Carlo Acutis. Nejsem si jistá, jestli jste tuto neobyčejnou zprávu zaregistoravali, a proto vám o něm chci v dnešní procházce světem víry něco sdělit.

Carlo zemřel v roce 2006 – měl rád zvířata, počítačové hry, sportoval, rád cestoval… Ale čím byl tak výjimečný, že je prohlášen za blahoslaveného? Měl velmi rád Pána Ježíše a každý den prožíval s Ním. Chtěl, aby co nejvíc lidí mohlo objevit Boha, a to třeba i skrze internet… Dnes má mezi mladými na celém světě spoustu fanoušků a věřím, že jeho příběh zaujme i vás.

V následujícím filmu uvidíte autentické záběry z jeho života a uslyšíte svědectví jeho příbuzných a kamarádů.

katechetka Markéta
matlochova.marketa@ado.cz

PŘEDSTAVUJEME VÁM SVĚTCE Z VAŠICH ŘAD

 
ZEMŘEL NÁHLE, ALE PŘIPRAVENÝ

Na rozdíl od mnoha našich současníků, kteří často umírají bez modlitby a svátostí, věděl Carlo, co mu pomůže zvládnout dramatickou zkoušku nevyléčitelné nemoci. Kromě svatého přijímání hledal v nemocnici sílu a útěchu z rukou kněze také prostřednictvím speciální svátosti zvané pomazání nemocných.

HLEDÁME V BIBLI
Pane Bože, slovy apoštola Jakuba jsi řekl:

„Je někdo z vás nemocný? Ať si zavolá představené církevní obce a ti ať se nad ním modlí a mažou ho olejem ve jménu Páně; modlitba spojená s vírou zachrání nemocného. Pán ho pozdvihne a jestliže se nemocný dopustil hříchů, bude mu odpuštěno.“

(Jak 5,14-15 )

ZE ŽIVOTA CÍRKVE
V našich farnostech udělují kněží svátost pomazání nemocných věřícím na požádání doma, v nemocnici, nebo v kostele. Když je naspěch, vyjedou za nemocným třeba uprostřed noci.

Při dlouhotrvajících potížích je naopak možné využít svátosti udělované jednou za rok při společné nedělní bohoslužbě.  Vedle přiložená stránka z katechismu ti to objasní víc.


CARLO SE NENECHAL CHYTIT DO PASTI
ROZŠÍŘENÍ PRO DRUHÝ STUPEŇ

Ve svém nedávném dopise mladým lidem připomněl papež František věřícího ajťáka Carla jako příklad kreativního a geniálního člověka ve službě Bohu. Podle Svatého otce se od Carla můžeš učit, jak se vyrovnat s nástrahami digitálního světa (zobrazit text). 


SOUTĚŽNÍ KVÍZ A NOVÉ UČIVO

Na závěr dnešní procházky vám nabízíme soutěž (nejen pro školáky), ve které si ověříme, co jsme se o novém světci dověděli.

HRA JE UKONČENA

Termín ukončení: neděle 8.11. ve 20:00

Úkoly z náboženství na týden od 2.11. – rozdělené podle tříd – najdete v pondělí ve svém šuplíku. Pokud vás baví naše kvízy, zahrajte si jich více. Aktuální přehled otevřených soutěží najdete ZDE.

Mějte se pěkně. Přejeme požehnaný týden.
vaši katecheté

sekce A – ročníky 1+2
sekce B – ročníky 3+4+5
sekce C – ročníky 6+7

sekce D – ročníky 8+9+SŠ