Svatá Ludmila se vrací na Velehrad

U příležitosti 100. výročí založení Československa a 25. výročí od zasvěcení našeho národa Panně Marii na Velehradě, budou mít poutníci ojedinělou možnost uctít lebku sv. Ludmily v kapli baziliky u hrobu „tatíčka Stojana“, olomouckého arcibiskupa Antonína Cyrila Stojana.

Lebka svaté Ludmily, první české světice a jedné z patronek naší země, patří k nejvzácnějším skvostům Svatovítského pokladu.

Svatá Ludmila je právem po staletí vnímána jako matka národa. Stojí u kořenů naší státnosti, protože její manžel (kníže Bořivoj) je první historicky doložený Přemyslovec. Podle tradice přijala křest na posvátném Velehradě z rukou moravského arcibiskupa sv. Metoděje spolu se svým manželem. Podle legendy od sv. Metoděje obdržela kovový reliéf byzantského původu s vyobrazením Panny Marie, který poté darovala sv. Václavovi.

Kromě výjimečných akcí je tato vzácná relikvie vystavena k uctění pouze jeden den v roce, a to na svátek svaté Ludmily 16. září na Pražském hradě. Po zbytek roku jsou ostatky uloženy v pokladnici svatovítské katedrály na čestném místě v blízkosti lebky svatého Vojtěcha a svatého Václava.
 
Tuzemská patronka, v Rusku zvaná často Ludmila Česká, je důležitou světicí i pro ruské pravoslaví a jako první svatořečenou ženu ji uctívají všichni pravoslavní Slované.
 
Zdroj: www.velehrad.eu