Dny Bible podpoří dostupnost Písma v arabském světě

Česká biblická společnost vyhlašuje v listopadu již dvacátou šestou sbírku na podporu projektů v různých státech světa. Tradiční příspěvek našich spojených farností na tento účel činí 3.000,- Kč. 

Dny Bible 2018 – plakát


Projekty, které budou z letošní sbírky financovány:

Projekt Turecké biblické společnosti – unikátní křesťanské středisko v centru Istanbulu

Dlouhodobým projektem Turecké biblické společnosti je snaha o udržení provozu a rozvoj tureckého „Domu Bible“ – unikátního křesťanského střediska v centru Istanbulu.

Kolem biblického centra denně projde obrovské množství lidí různých věkových kategorií, úrovní vzdělání, zájmů i vyznání, což z něj činí unikátní prostor pro setkávání křesťanů i nekřesťanů, kteří nepřicházejí jen nakoupit knihy, ale také se dozvědět více o křesťanské víře. Mezi návštěvníky je mnoho uprchlíků ze sousedních zemí, kteří hledají Bibli ve svém mateřském jazyce. S trochou nadsázky se dá říci, že centrum působí jako „křesťanský konzulát“ v ulicích rušného Istanbulu.

Touhou pracovníků Turecké biblické společnosti je rozšířit služby a nabídku provozovaného centra a knihkupectví tak, aby mohli ještě lépe a v širší míře poskytovat informace o křesťanské víře a svou aktivní činností dosvědčovat přítomnost křesťanské menšiny v Turecku. S ohledem na atraktivní lokalitu je žádoucí prodloužit otevírací dobu centra, což však znamená rozšíření stávajícího personálu, a tím i vyšší náklady na provoz.

Projekty Biblické společnosti pro Arabský poloostrov v Bahrajnu a Spojených arabských emirátech

 

Biblická společnost pro Arabský poloostrov je v neustálém kontaktu s představiteli církví, které v regionu působí, a tak může rychle reagovat na požadavky jednotlivých společenství a navrhovat nové projekty.

Bahrajn a Spojené arabské emiráty v posledních letech vyvíjejí značné úsilí o pestřejší složení svých ekonomik, třebaže hlavním zdrojem příjmů i nadále zůstává zisk z ropného průmyslu. V obou zemích sídlí řada zahraničních firem a na vzestupu je také stavební průmysl, což láká migranty z rozvojových zemí. Přicházejí zejména z Nepálu, Pákistánu, Bangladéše, Srí Lanky a Indie. Většinou jsou nekvalifikovaní a pracují jako námezdní či stavební dělníci, ženy často jako domácí služebné. Příchozí mají jediný cíl – vydělat v krátké době dost peněz na to, aby mohli podporovat své rodiny doma. Realita je pro mnohé z nich však šokující. Přesto se většina rozhodne i přes nevýhodné podmínky zůstat a obětovat se pro štěstí svých rodin.

Mezi migranty je mnoho křesťanů různých vyznání. Řada z nich má jen chabé vzdělání, mnozí jsou dokonce negramotní. Přesto patří v místních sborech k velmi činorodým členům a chtějí se ještě více zapojit do činnosti křesťanského společenství a šířit evangelium mezi dalšími zahraničními dělníky. Aby mohla biblická společnost využít jejich schopností, rozhodla se vyškolit několik desítek pologramotných a negramotných zájemců ve vyprávění biblických příběhů. Takto vyškolení instruktoři budou schopni vysvětlit podstatu křesťanské zvěsti na základě vyprávění klíčových biblických příběhů. Biblická společnost bude pro vybrané účastníky pořádat kurzy a další vzdělávací aktivity, aby vypravěči získali sebedůvěru a jistotu a mohli své posluchače přesvědčit o bohatství, které se ukrývá ve vyprávěných příbězích.

Zdroj: www.dumbible.cz