Reportáž z Velehradu

Více než třicet tisíc poutníků a s nimi symbolicky celý národ dnes, při slavnostní bohoslužbě u příležitosti státního svátku sv. Cyrila a Metoděje, obnovilo své zasvěcení Bohu skrze Pannu Marii. Při mši svaté, kterou před poutní bazilikou celebrovala dvacítka biskupů a s nimi desítky kněží, byla vystavena také cenná relikvie, lebka sv. kněžny Ludmily.

Program v poutním areálu probíhal už od brzkých ranních hodin; lidé se mohli zapojit například do přepisování Bible, navštívit řadu stánků a také uctít ostatky sv. Ludmily, přivezené sem v rámci oslavy stého výročí vzniku Československa z Prahy.

Cenná relikvie byla poté přenesena k hlavnímu oltáři, který se v 10.30 stal dějištěm hlavní bohoslužby. Jako její hlavní celebrant přivítal všechny přítomné kardinál Dominik Duka OP a připomenul, že Velehrad je spojen nejen se slovanskými věrozvěsty, ale také právě se sv. Ludmilou, která zde podle tradice přijala křest. „Přijmout křest znamená přijmout kříž, který je znakem naší křesťanské civilizace,“ dodal a upozornil i na řadu letošních tzv. osmičkových výročí vždy spjatých s Velehradem.

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner ve své homilii upozornil na letošní výročí – vznik Československa, události předcházející druhé světové válce, nástup komunismu, pražské jaro a sovětskou invazi i vznik samostatné ČR. Při pohledu zpět je podle něj namístě děkovat, ale také být kritický. „Neseme zodpovědnost za skutečnosti, které nahánějí strach nejen tím, že roste politický vliv potomků komunistických diktátorů,“ připustil a upozornil na „novou tvář marxistické ideologie“, která „bere svobodu, rozvrací řád a budí nenávist“, zpochybňuje právo na život od početí až do přirozené smrti, rozdílnost muže a ženy nebo právo dětí na bezpečné prostředí opírající se o manželství a věrnost jejich rodičů.

„Naše krátkozrakost nám brání uznat oteplování a dělat kroky zodpovědnosti vůči přírodě. Dokud nám teče z kohoutků voda, sucho nás nezajímá,“ upozornil rovněž olomoucký arcibiskup a dodal, že řešením všech problémů je hledat skutečnou moudrost, jakou nám zprostředkovali také svatí Cyril a Metoděj, když u nás položili základy křesťanské kultury i státnosti. „Jsem rád, že tuto kontinuitu nám dnes připomíná přítomnost lebky svaté kněžny Ludmily, která přijala křest od svatého Metoděje,“ dodal.

Nejlepší plody našeho národa vyrostly podle arcibiskupa Graubnera právě z přijetí a uskutečňování Boží moudrosti. „Kdo žije za každých okolností z evangelia, které nám přinesli svatí Cyril a Metoděj, dělá to nejdůležitější pro šťastnou budoucnost našich rodin, našeho státu i Evropy,“ podotkl a připomněl pak další z letošních výročí, zasvěcení národa Panně Marii při cyrilometodějské pouti roku 1993.

„Zasvětit se znamená svěřit, odevzdat, dát se nejen do ochrany, ale i plně k dispozici. Zasvětit se Panně Marii znamená rozhodnout se patřit jí, být jako ona, nechat ji působit ve svém životě,“ upozornil olomoucký arcibiskup. Zasvětit se společně podle něj znamená společně slíbit, že nechceme žít jen pro sebe, ale také pro Ježíše uprostřed nás, a společně vydávat světu svědectví o něm. „Jako společenství chceme být Marií, která dává světu Spasitele Ježíše. To může být nejcennějším darem pro naši společnost, která pak už nebude bez Boha, ale dostane příležitost objevit Boží moudrost, krásu křesťanské kultury a mír plný naděje,“ uzavřel Graubner své kázání (plný text zde).

Na jeho slova plynule navázal obřad vyznání víry s obnovou křestního vyznání a zasvěcením se Panně Marii. „Chceš jako Maria žít podle Božího slova, aby se vtělovalo do tvých skutků? Chceš jako Maria hledat dobro druhých? Chceš jako Maria přispět k povznesení naší kultury úctou ke každému člověku?“ ptal se kardinál Duka přítomných a třicet tisíc přítomných na otázky odpovídalo svým „Ano“. V závěrečné modlitbě tohoto obřadu pak pražský arcibiskup zasvětil Panně Marii a skrze ni Bohu celý národ, „aby v nás i skrze nás mohl budovat své království pravdy, spravedlnosti, lásky a pokoje.“

V samotném závěru bohoslužby byla předána tradiční ocenění České biskupské konference. Řád sv. Cyrila a Metoděje převzala malířka Bedřiška Znojemská. Děkovným uznáním ČBK byla oceněna sestra Česlava Talafantová, OP, za niž cenu převzala její představená, a také P. Angelik Zdeněk Mička, OP. Pamětní medaili ČBK obdržel diplomat Pavel Vošalík, dále Luděk Navara a Miroslav Kasáček, kteří se dvoudobě zasazují o odkrývání zvůle totalitních režimů, manželé Eva a Josef Jelínkovi za svou službu v oblasti ochrany života a rodiny a také bývalý rektor Nepomucena P. Petr Šikula – i tato cena byla předána v zastoupení. (O oceněných více zde.)

Církve sdružené v ekumenickém hnutí na Velehradě zastoupil a pozdrav v závěru bohoslužby pronesl Marián Čop, 2. místopředseda Ekumenické rady církví (ERC) a superintendent Evangelické církve augsburského vyznání v ČR; přítomen byl i generální sekretář ERC Petr Jan Vinš. Souběžně s velehradskou připomínkou odkazu svatých Cyrila a Metoděje probíhají i oslavy ve slovenské Nitře; ČBK zde zastupoval pražský pomocný biskup Václav Malý. Slovenskou biskupskou konferenci naopak na Velehradě reprezentoval bratislavský pomocný biskup Jozef Haľko.

Program na Velehradě tím dnes ovšem nekončí. Dále jsou otevřeny výstavy nejen ve Stojanově gymnáziu, poutníci mají také příležitost rozšířit Velehradský rukopis při ručním přepisování Bible. Charita ČR zase nabízí program pro malé i velké. V 15.00 pak začne v bazilice mše svatá byzantsko-slovanského ritu a hlavním celebrantem se stane apoštolský eparcha Mons. Ladislav Hučko.

Zdroj: www.cirkev.cz