Nebezpečí mezi řádky Istanbulské úmluvy

Čeští a moravští biskupové se ve svém společném listu zamýšlejí nad tím, proč není pro Českou republiku žádoucí, aby její Parlament  ratifikoval mezinárodní dohodu, která se tváří, že bude bojovat proti násilí na ženách. 

Bratři a sestry,

(…) Jakkoli je třeba principiálně vítat všechny snahy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí, nesmí se tak dít na úkor zastínění a zpochybnění přirozeného řádu. V posledních letech se objevují snahy spolu s řešením problému násilí na ženách nastolit i nový pohled na roli člověka, který je ale neslučitelný s přirozeným zákonem, zdravým rozumem a křesťanskou zkušeností. Jsme přesvědčeni, že tímto směrem se nešťastně vydává i takzvaná Istanbulská úmluva, která staví muže a ženu do zásadní opozice a veškeré chování vůči ženám chce vidět jen ve světle historicky nerovného poměru sil mezi muži a ženami. Tato mezinárodní úmluva, jejíž ratifikace bude v nejbližší době projednávána v Parlamentu ČR, stejně jako v dalších evropských zemích, vytváří svým širokým pojetím genderové identity, které není zakořeněné v přirozeném řádu, prostor pro zpochybnění základních společenských daností. S tímto trendem nesouhlasíme a nepřejeme si, aby ratifikací Istanbulské úmluvy bylo ohrožujícím způsobem zasaženo do života státu a jeho institucí, zvláště škol, ale i do života rodin a jednotlivců.

Celý text společného listu biskupů


Podrobnosti k tématu Istanbulské úmluvy

Reportáž Katolického týdeníku


Diskuze v Evropském parlamentu

Stanovisko europoslankyně Michaely Šojdrové


Jednoznačný postoj křesťanských církví na Slovensku už v této záležitosti dosáhl příkladných úspěchů při mobilizaci veřejného mínění včetně svědomí většiny tamních zákonodárců.

Video-přednášky P. Mariána Kuffy

Nebezpečí gender ideologie 
Zastavme zlo z Istanbulu (duben 2018)

Slovenský TV magazín Orientácie

Zlo z Istanbulu a boj o Slovensko


Nejednoznačný postoj křesťanů v České republice je patrný z vysílání Rádia Proglas, které se ve svém zpravodajství snaží prezentovat kritiku Istanbulské úmluvy – navzdory varovnému hlasu ČBK – jako zbytečně hysterický „názor“ části veřejnosti.

Komentář týdne: Istanbulská úmluva očima právničky


Online petice proti ratifikaci Istanbulské úmluvy v ČR

My, níže podepsaní, vyzýváme premiéra České republiky Andreje Babiše a Vládu České republiky, aby zabránili ratifikaci „Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí“ (dále jako Istanbulská úmluva), protože skutečné potírání násilí na ženách neřeší a pouze vede k dalšímu protlačení genderové ideologie s drastickými dopady na vytváření tradičních – tedy heterosexuálních – rodin.

Celý text petice

Otec Tomáš petici podpořil dne 16. 5. 2018
s následujícím odůvodněním:

Podepisuji, protože jsem po vyslechnutí různých hodnocení nabyl jednoznačné přesvědčení o zbytečnosti a škodlivosti Istanbulské úmluvy v našem právním řádu.


Petice formou papírových archů

Na základě doporučení otce biskupa Antonína Baslera
podporujeme také petici spolku Středoevropská Inspirace,
za kterou stojí bývalá poslankyně za ČSSD, paní Nina Nováková.