Odborný posudek pro havarijní stav kostela

Kostel Narození sv. Jana Křtitele v Brodku u Přerova byl postaven v r. 1893. Přirozeně, že k obnově a úpravě krytiny došlo postupně několikrát s tím, že poslední výměna krytiny se datuje do období sedmdesátých let minulého století. Stavební prvky střechy, jako plné vazby a vazné trámy, nemají havarijní stav. Jinak je tomu u střešní krytiny z azbestocementových šablon u lodě kostela.

Mechanické poškození, výpadky šablon ze střechy a uvolněné zrezivělé upevňovací hřeby způsobily tristní poškození krytiny a zatékání do krovu. Narušené bednění jen zhoršuje stav krytiny a hlavně dochází k poškození dřevěných částí střechy – bednění a dokonce i počínající hnilobu trámoví.

Věž kostela vyžaduje rovněž údržbu a obnovu dřevěných konstrukcí. Stav zvonové dřevěné konstrukce je naopak velmi dobrý.

Z období oslav stého výročí postavení kostela se datuje snaha odstranit vlhkost obvodových zdí. Pás vysoký cca 1,80 m s odstupem nad úrovní terénu cca 0,20 m se navrhuje doplnit novou omítkou.

Střecha kostela Narození sv. Jana Křtitele je ve stavu, který vyžaduje neprodlené zastavení působení povětrnostních vlivů – větru, deště a sněhu. Výměnu střešní krytiny je třeba provést v tomto roce, a spolu s tím i obnovu a údržbu dřevěných konstrukcí lodě i věže, aby nedošlo k dalšímu narušení dřevěných konstrukcí krovu, ohrožení statiky a tím podstatnému prodražení obnovy kostela.

Ing. Zdeněk Mašek, CSc.

Výzva – Zadávací dokumentace pro výběrové řízení